Amikor az egyensúly felborul...

Amikor az egyensúly felborul…..

Az egészséges női intim flóra élettani esetben, biológiai egyensúlyi állapotban van!”

Az egészséges nők hüvelyi nyálkahártyája megfelelő élettani védelemmel rendelkezik, a védelem legfontosabb eleme a hüvely nyálkahártyáján lévő tejsavtermelő baktériumok avagy, lactobacillusok.

„Az élettani és a kóros hüvelyflóra között különbség van: a baktériumok számát és összetételét illetően.”

A hüvely egy rendkívül érzékeny biológiai rendszer, amelyben a jó és rossz baktériumok a női szervezettel „békésen egymás mellett élnek”. Ez az úgynevezett endogén vagy saját baktériumflóra azonban nem állandó, folyamatos változásban van, melyet számos tényező befolyásol. Ilyen pl.:

 • Életkor
 • Hormonális tényezők: menstruációs ciklus, menopausa, terhesség, gyermekágy,
 • Gyógyszeres kezelések: immunszupresszió, szteriod-tartalmú gyógyszerek, hormonkezelések stb.
 • Antibiotikumok
 • Cukorbetegség
 • Menstruációs cikluszavarok
 • Hüvelyi eszközök:tampon alkalmazása, hüvelygyűrű alkalmazása, gyakori irrigálás stb.
 • Szexuális együttlét intenzitása
 • Szélsőséges diéták, helytelen életmód
 • Alsónemű: anyaga, fajtája
 • Strand, wellness, uszoda, szauna használata

Az egyensúly fenntartásához, egy jól működő hormonális környezet is szükséges.

Abban az esetben, ha a hüvely természetes egyensúlya felborul, a lactobacillusok relatív száma csökken, nem képesek a megfelelő savas környezet biztosítására, valamint a baktériumölő anyagok megfelelő koncentrációjának fenntartására.

A felborult egyensúly a káros baktériumok elszaporodását és bevándorlását, valamint az egészséges női flórában lévő gombák (pl. candida) elszaporodását eredményezi.

Ennek következményeként a hüvelyi fertőzések – bakteriális, gombás, virális – a kellemetlen tünetekkel járó hüvelygyulladások kialakulásának a kockázata növekszik.

A hüvelyfertőzések – típusaiktól függően – számos különböző tünetet eredményezhetnek. Ilyenek a hüvelyi viszketés, égő-, csípő- vagy szúró érzés, amely mellé különböző mennyiségű hüvelyváladékozás és kellemetlen szagú is társulhat. A tünetek alapján jól beazonosítható, hogy milyen típusú hüvelyfertőzés is áll fen: bakteriális (pl. BV – bakteriális vaginózis), virális (pl. HSV) vagy gombás (pl. Candida).

A megjelent tünetek és azok intenzitása dönti el, hogy csak a hüvelyflórát kell-e regenerálni vagy szükség van tüneti kezelésre esetleg antibiotikus kezelésre is.

Fontos, hogy minden olyan esetben, amikor a hüvelygyulladás kezelése megtörténik, ezzel egy időben kerüljön sor az élettani hüvelyflóra helyreállítására is!

Ahhoz, hogy minél gyorsabban és minél hatékonyabban tudjuk megerősíteni és újjáépíteni az elpusztult jótékony baktériumflórát, célszerű olyan lactobacillust tartalmazó készítményt alkalmazni, mely a szükséges fajtájú és mennyiségű hasznos baktériumokat tartalmazza. Így a lehető legrövidebb időn belül és a legteljesebb mértékben újjáépül a szervezetünk egészségét óvó és támogató hasznos baktériumflóra.

A hüvelyflóra helyreállítása történhet célzottan, a hüvelybe juttatott laktobacillus tartalmú hüvelyi készítményekkel. Az utóbbi évek kutatásai azonban ráirányították a figyelmet a szájon át bevihető laktobacillus készítményekre. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a laktobacillus törzseknek az emésztőrendszeren keresztül a végbélbe történő telepítése segíti a hüvelyi mikroflóra helyreállítását is. A bélben található laktobacillusok a „természetes vándorlási útvonalon” képesek a hüvelybe eljutni és megtelepedni. A vizsgálatok alapján a baktériumok túlélése a hüvelyben egyértelműen a végbélben megtelepedett baktérium flórával állt összefüggésben.

Nélkülözhetetlen a hüvely élettani mikroflórájának a helyreállítása, a hüvelygyulladások enyhe és erőteljesebb megjelenése esetén (tüneti kezelések után) is, az újabb fertőzések megelőzése szempontjából!