Hüvelygombáról A-Z-ig: Kialakulása, Tünetei, és Kezelése

A hüvelygomba egy gyakori fertőzés, amelynek számos oka lehet, de kezelése általában egyszerű. Tudd meg mit érdemes tenni hüvelygomba ellen.

Mit Jelent és Mi Okozza a Hüvelygombát?

A hüvelygombát leggyakrabban a candida gomba okozza, ezért “Candida fertőzésnek” is nevezik. Ez a gomba általában a test különböző részein: szájban, torokban, bélben, hüvelyben él anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. Ha a hüvelyi egyensúly felborul, a candida sokszorozódni kezdhet, mely fertőzéses állapotot idézhet elő. Ez viszketéssel, duzzanattal és irritációval jár.

Megfelelő kezeléssel a tünetek már pár napon belül megszüntethetőek. Természetesen súlyosabb esetekben ez tovább is eltarthat.

A hüvelygomba további kiváltó okai lehetnek:

 • antibiotikum kúra, amely csökkentheti a lactobacillusok (jótékony baktériumok) számát a hüvelyben
 • legyengült immunrendszer
 • hormontartalmú fogamzásgátló szerek szedése
 • terhesség
 • cukorbetegség
 • stresszhelyzet

A hüvelygomba nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek (STD) közé.

Mik a Hüvelygomba Tünetei?

A hüvelygomba leggyakoribb tünetei:

 • gyakori vizelés
 • égő érzés vizeletürítés közben
 • fájdalom szexuális együttlét közben
 • pirosság
 • kiütések
 • duzzanat a hüvely körül
 • viszketés

További tünet lehet még a sárgás csomós hüvelyfolyás. Bár a legtöbb fertőzés enyhe, egyes személyeknél még is kialakulhatnak súlyos fertőzések.

Amennyiben hüvelygombára gyanakszunk, mindenképpen érdemes konzultálni kezelő orvosunkkal, mivel a tünetek hasonlóak más hüvelyi fertőzések tüneteihez képest, ezért fontos, hogy időben kiderüljön mivel is állunk szemben.

Hüvelygomba Kezelése

Mivel minden gombás fertőzés más és más, ezért a kezelés általában a tünetek súlyosságától függ.

Egyszerű hüvelygombás fertőzések esetén használhatunk vény nélkül kapható (OTC) termékeket. Ezek lehetnek gombaellenes krémek, kenőcsök, tabletták vagy kúpok.

Segítséget nyújthat például a Silver-Q hüvelykapszula, mely ezüst és titán-dioxiddal széles spektrumú védelmet nyújt és fertőtlenítő hatásának köszönhetően képes megszüntetni a hüvelyi fertőzéseket, mint a hüvelygomba ezáltal a kellemetlen tünetek is enyhülnek.

A Hüvelygomba Megelőzése és Élet a Hüvelygomba Után

A lactobacillusok - jótékony baktériumok a hüvelyflórában - melyek savas közeget teremtve gátolják meg a fertőző baktériumok, gombák szaporodását és felelnek az egyensúlyi állapot fenntartásáért.

Bármilyen termékre is essék a választás kezelés során, fontos, hogy a fertőzés megszűnését követően kiemelt figyelmet fordítsunk a hüvelyflóra helyreállítására.

Mint már korábban is írtunk róla, a legtöbb hüvelyi fertőzés kialakulásában szerepet játszik a hüvelyi egyensúly felborulása, ezért ügyelni kell arra, hogy ezeknek a jótékony bacilusoknak a száma újra a normális egészséges szintre tudjon emelkedni, ezzel védve szervezetünket a további kórokozók elburjánzásától.

Léteznek különböző helyi és szájon át bevehető készítmények, illetve lactobacillus tartalmú ételek, mint a joghurt melyek segítségünkre lehet ebben.

Szájon át bevehető megoldásként például szóba jöhet a Mollio táplálékkiegészítő, mely egy lactobacillusokat tartalmazó, élőflórás kapszula.

Lokális megoldásként pedig a Vagilact-Q hüvelytabletta, mely hármas hatóanyagával képes megakadályozni a hüvelyi fertőzések kialakulását, és segít helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát.

Ha vény nélkül kapható termékekre vagy táplálékkiegészítőkre esik a választásunk feltétlenül egyeztessünk kezelő orvosunkkal is, legfőképpen, ha visszatérő gombás fertőzésről van szó.