Bakteriális Vaginózis (BV): Tünetei és Kezelése

A bakteriális vaginózis egy gyakori panasz, mely akkor fordul elő, ha a hüvelyi egyensúly felborul. Ismerd fel a tüneteit és tudd meg, hogyan kezelheted.

A hüvelyben különböző jótékony és kártékony baktériumok vannak jelen. Ez az egyensúlyi állapot felel azért, hogy a hüvely pH-ja megfelelő tartományban maradjon, ezzel segítve megelőzni a különböző fertőzések kialakulását.

Amikor a kártékony baktériumok túl szaporodnak felborul ez a hüvelyi egyensúly, ezáltal nagyobb eséllyel vagyunk fertőzésnek kitéve. A hüvelygyulladás előfordulhat bármilyen életkorban, mégis a 15 és 44 év körüli nők körében a leggyakoribb.

Ha nem figyelünk rá oda, komolyabb szövődményekhez is vezethet és növelheti a szexuális úton terjedő betegségek előfordulását is, ezért fontos, hogy idejében felismerjük és kezeljük.

Olvass tovább és ismerd fel a BV tüneteit, amennyiben pedig már fenn áll a kellemetlenség tudd meg mit tehetsz a tünetek kezelésére.

A BV Tünetei

A bakteriális vaginózis nem mindig jár tünettel, amennyiben még is a következőkre figyelj:

 • szürke, vagy fehér folyás
 • halszagú folyás
 • viszketés, vagy fájdalom a szeméremajkakban
 • égető érzés vizeléskor
 • a kellemetlen szag intenzitásának növekedése szexuális együttlét után

A legárulkodóbb tünet az erős és bűzös hüvelyfolyás.

Mitől Alakul Ki a Bakteriális Vaginózis? (BV)

Habár a kutatók jelenleg is keresik a BV kialakulásának konkrét okát, az biztosan kijelenthető, hogy nem egy szexuális úton terjedő fertőzésről van szó. A leggyakoribb kiváltó ok a hüvelyflóra bakteriális egyensúlyának felborulása.

Nézzük milyen konkrét helyzetek vannak amik növelik a BV kialakulásának esélyét:

 • védekezés nélküli szexuális együttlét: A szexuálisan aktív nőknél gyakrabban fordul elő. Ha egy új partnerrel vagyunk együtt, vagy esetleg több partnerünk van az felboríthatja a hüvelyi baktériumok egyensúlyát mely megnövelheti a BV kialakulásának esélyét. Ebből kifolyólag azoknál akik nem élnek szexuálisan aktív életet ritkábban fordul elő ez a kellemetlen fertőzés.
 • méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD)
 • intim fürdetők, mosakodók túlzott használata
 • terhesség
 • más betegség miatti antibiotikum kúra

Hogyan Diagnosztizálható?

Ha bakteriális vaginózisra gyanakszol, mindenképpen javasolt egyeztetni a nőgyógyászoddal annak érdekében, hogy pontos diagnózist kapj.

Szükséges lehet kenet vétel annak érdekében, hogy kiderüljön bakteriális fertőzésről van-e szó. Ez azért is fontos, mert a tünetek hátterében gombás vagy kevert hüvelyfertőzés is állhat.

A hüvelykenet vizsgálata sem tud 100%-os eredményt hozni, mivel az itt található baktériumok folytonos változáson mennek keresztül, ezért egy negatív eredmény sem jelenti feltétlenül azt, hogy nem BV-vel állsz szemben.

A Bakteriális Vaginózis Kezelése

Néhány esetben a BV mindenféle kezelés nélkül elmúlik. Vannak, akiknél antibiotikum kúrára van szükség.

Bármilyen hüvelyi fertőzésről beszélünk a legjobb döntés az, ha nőgyógyászunkkal egyeztetünk.

Léteznek házi praktikák is, amikkel otthon is segíthetünk enyhíteni a kellemetlen tüneteken:

 • probiotikus ételek fogyasztása, például joghurt, vagy probiotikus táplálékkiegészítők szedése, mint például a Mollio filmtabletta
 • laza, jól szellőző fehérnemű viselése
 • egészséges hüvely higiénés szokások beiktatása a mindennapjainkba
 • szagtalan szappan és tampon használata
 • vény nélkül kapható orvostechnikai eszközök

Vény Nélkül Kapható Megoldások

Léteznek különböző orvostechnikai eszközök, amelyek segíthetnek megszüntetni a BV okozta kellemetlenségeket.

Ilyen például a Silver-Q hüvelykapszula, mely ezüst és titán-dioxiddal széles spektrumú védelmet nyújt és fertőtlenítő hatásának köszönhetően képes megszüntetni a hüvelyi fertőzéseket, ezáltal a kellemetlen tünetek is enyhülnek.

Fertőtlenítő kezelés után pedig javasolt valamilyen hüvelyflórát helyreállító készítményt alkalmazni annak érdekében, hogy a hüvely pH-ja újra egyensúlyba kerüljön.

Erre kínál megoldást a Vagilact-Q hüvelytabletta, mely hármas hatóanyagával képes megakadályozni a hüvelyi fertőzések kialakulását, és segít helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát.