Lactobacillusok

A női intim flóra jellemző baktériumai: a Lactobacillusok…

Szervezetünkben igen nagy mennyiségű, több tízmilliónyi baktérium él. Ezek egy része jótékony baktérium, míg másik hányaduk kártékonynak tekinthető.

A női szervezeten belül több helyen is – a bélrendszerben, a szájüregben és a hüvelyben is – él számos jótékony baktérium törzs, amik segítik a szervezetünk normál működését és az egészségünk fenntartásában fontos védő szerepet játszanak, erősítik az immunrendszerünket.

A női intim flórában lévő jótékony baktériumok – probioutikumok – a lactobacillusok.

A lactobacillusok – tejsavbaktériumok – a hüvelyhámban lévő cukorból – glikogénből – tejsavat képeznek, így egyfajta savas közeget teremtenek, ebben a közegben a fertőző mikroágensek nem tudnak szaporodni és megélni, így tartva fent a biológiai egyensúlyi állapotot a hüvelyben.

Vannak olyan törzsek közöttük, melyek immunanyagot is termelnek a kórokozók ellen, és ez által az immunrendszer működését is befolyásolják.

Valamint léteznek olyan törzsek is, amelyek nagyobb kötődési képességgel rendelkeznek a gyorsabb és hatékonyabb megtelepedésért és elősegítik a többi jó baktériumok tapadását a hüvelyhámon.

A hüvelyflórában ilyen lactobacillus törzsek például: a L. acidophilus, L. crispatus, L. rhamnosus, L. gasseri, L. jensenii, , L. vaginalis, L.fermentum, L. casei.

Születéskor még igen nagy arányú a szervezetünkben a hasznos baktériumflóra, azonban a kor előrehaladtával, valamint a sokszor és sok esetben egészségtelen életmódunkkal, a jótékony baktériumok száma egyre kevesebb lesz, és jelentős túlsúlyba kerülhetnek a káros mikroorganizmusok a szervezetünkben, így a női hüvelyflórában is.

Ezért napjainkban minden eddiginél fontosabb, hogy támogassuk a jótékony baktériumokat, így a női hüvelyflórában a lactobacillusok jelenlétét és szaporodását, hiszen ezzel hozzájárulhatunk szervezetünk védekezőképességének erősítéséhez.

Ahhoz, hogy minél gyorsabban és minél hatékonyabban tudjuk megerősíteni és/vagy újjáépíteni a jótékony hüvelyi baktériumflórát, célszerű olyan lactobacillust tartalmazó készítményt alkalmazni, mely a szükséges fajtájú és mennyiségű hasznos baktériumokat tartalmazza. Így a lehető legrövidebb időn belül és a legteljesebb mértékben újjáépül a szervezetünk egészségét óvó és támogató hasznos baktériumflóra.

A hüvelyflóra helyreállítása történhet célzottan, a hüvelybe juttatott laktobacillus tartalmú hüvelyi készítményekkel. Az utóbbi évek kutatásai azonban ráirányították a figyelmet a szájon át bevihető laktobacillus készítményekre.