Vissza

Herpesz – minden, amit érdemes tudnod róla

Biztosan ismered már a herpesz ajkakon előbukkanó verzióját, ha nem, akkor igen szerencsés vagy. A kis égő, viszkető, burjánzó és fájdalmas hólyagok sajnos a nemi szerveken is megjelenhetnek. A nemi szervi herpesz vagy más néven genitális herpesz többek között a nemi szervek tájékán, végbélnyílás környékén megjelenő, fertőző hólyagos bőrgyulladás. A szervezetbe jutó vírus elsődleges és visszatérő betegséget tud okozni.

Milyen herpesz vírus létezik?

Kétféle herpesz vírus létezik: a simplex-1, mely a HSV szánkon felbukkanó változata (HSV-1), és a simplex-2, mely a genitális herpesz okozója (HSV-2).

Miért alakul ki nemi herpesz?

A genitális herpesz szexuálisan továbbadható betegség, mely aktív betegség stádiumában lévő szexuális partnertől származik. A genitális herpesz okozója a simplex-2 vírus. A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni, az érzőidegek mentén a regionális idegdúcok sejtjeibe kerül. A vírusok időnként reaktiválódnak, kijutnak a bőrfelületre, és okoznak visszatérő bőrgyulladást. Ha a vírus egyszer beköltözött a szervezetbe, akkor egész életen át ott marad. A bőrgyulladást a termelődő ellenanyagok megszüntetik, de azok az idegsejteken belül maradó vírusokkal szemben hatástalanok.

Mik a jellemzői?

 • ha egyszer elkapod, örökre a szervezetedben marad, csak nem biztos, hogy aktivizálja magát (ez a HSV-1-re is jellemző)
 • férfiaknál a nemi szerv bármelyik részén megjelenhet, nőknél a szeméremtesten, a hüvelyben, ritkán a méhnyaknál, valamint a húgycsőben is terjedhetnek (anális szex esetén a végbélnyílás is érintett lehet)
 • a hólyagok általában ugyanott jelennek meg, ahol először, de a herpesz kiújulása során egyre kevésbé súlyosak a tünetek
 • sok esetben lappang a szervezetben, így nem biztos, hogy akitől elkapod, tud arról, hogy vírushordozó
 • férfiaknál gyakoribb
 • minél idősebb vagy, annál kevésbé van esély a kiújulására

Hogyan lehet kezelni?

Annak ellenére, hogy a genitális herpesz véglegesen nem gyógyítható betegség, de a fájdalmas bőrtünetek eredményesen enyhíthetők. A legfontosabb teendők:

 • elsőként, ha már a herpesz jeleit véled felfedezni magadon, fordulj orvoshoz, aki felírja a megfelelő gyógyszert
 • a gyógyszeres vírusellenes kezelés az, ami segíthet meggátolni a vírusok osztódását; a vírusok teljes pusztulását nem várhatjuk, de az antivirális kezelés gyorsítja a gyógyulást, ritkábbá és enyhébbekké teszi a heveny periódusokat
 • az enyhítésben sokat segíthet még a sós ülőfürdő, fájdalomcsillapításra alkalmas borogatás és érzéstelenítő kenőcs, valamint a laza, pamut alsónemű

Hogyan lehet megelőzni a terjedést?

 • a betegség az utolsó apró fekély begyógyulásáig fertőzőnek tekintendő, ezért
 • óvszer használatával a fertőzés eredményesen elkerülhető
 • ajakherpesz aktivitása esetén kerülendő az orális érintkezés is, mert az esetek egy részében az ajakherpesz is képes genitális megbetegedést okozni

Érdemes tudni!

Ha a várandósság alatt jelenik meg egy ilyen mostoha fertőzés, mindenképp és mihamarabb keresd fel a nőgyógyászt. A genitális herpesz sajnos a szülésnél komolyan veszélyezteti a kisbabát, ennek megfelelően kell meghozni a legjobb döntést a szülés módjáról.

Forrás és további információk a házipatika.com oldalán.

Vissza