Vissza

Mitől alakulhatnak ki a pattanások a háton? Ruha vagy betegség is okozhatja!

Felvennéd a kedvenc kivágott hátú felsődet, de nem mered, mert valamitől pattanások jöttek a hátadra, és nem akarnak elmúlni? A hátad sok mindenre reagálhat kiütésekkel, amit nem csak külső, hanem belső okok is kiválthatnak. Könnyen előfordulhat, hogy nem megfelelő anyagból készült a ruhadarab, és a bőr nem jól tolerálja, de bizonyos esetekben belső okok is, vagyis betegségek, vagy rendellenességek jele is lehet a pattanás a háton. Ha gyakran visszajönnek, és mindig ugyanazon a helyen kiütéses a hátad, akkor érdemes jobban utánajárni a kiváltó okoknak.

Mi okozza a pattanásokat a háton?

  1. Bőrirritáció: A leggyakoribb kiváltó ok a nem megfelelő anyagból készült, vagy a túl szűk ruha. Például a műszálas anyagok esetében gyakran előfordul, hogy irritálják a bőrt, valamint nem igazán engedik szellőzni a testet. Hasonló a helyzet a szűk ruhák esetében is. Ha neked is érzékeny a bőröd a nem természetes anyagokra, valamint az izzadásra, akkor válassz inkább pamut darabokat, azok jobban szívják az verítéket, és a bőrödet sem irritálják.
  2. Betegség, nem megfelelő működés: A másik – kevésbé ismert – ok, a belső rendszer, azon belül is, az emésztőrendszer nem megfelelő működése. A felhalmozódott káros anyagoknak, valamint a nehezen emészthető, zsírós ételeknek köszönhetően túlterheltté válnak a belek és a máj. A nem megfelelő táplálkozás mellett előfordulhat egy konkrét étellel szembeni allergia is. További belső probléma lehet a hormonok nem megfelelő működése, aminek szintén az egyik jele lehet a pattanások megjelenése a háton.

Mindenképpen érdemes utánajárni az okoknak, ha nem akarnak rövidebb időn belül elmúlni, mielőtt komolyabbá válik a probléma.

Vissza