Vissza

Kalóriafaló edzések, amit érdemes kipróbálni

Fogyni szeretnél, és olyan edzéstípust keresel, ami igazán falja a kalóriákat? Az alábbiakban összegyűjtöttünk neked néhány a szokásostól eltérő és igazán ütős edzésformát, amik intenzíven átmozgatnak, rengeteg kalóriát égetnek és nem utolsó sorban feszesítik, formálják az alakodat.

Kötelezés (Rope)

Itthon még nem annyira elterjedt, de egy-két funkciónális edzésen már gyakran használják. A falhoz, bordásfalhoz rögzített kötéllel végzett gyakorlatok rendkívül kimerítőek, ezért általában csak kiegészítő edzésként használják. Az edzés nagyon egyszerűnek tűnik, azonban közel sem olyan könnyű, mint gondolnád. A kötél két végének váltott hullámoztatásával kell kezdeni, majd jöhetnek a bonyolultabb ütemek, odacsapások! A kalória égetés mellett jó edzés a feszültség levezetésére is. Aktívan hat a felsőtestre, illetve passzívan az alsó fertályra, hiszen ellen kell állni a változó hullámzásnak. Az igazán profik nehezíthetik a gyakorlatot, ha ugrásokkal, oldalsó kitörésekkel kombinálják, vagy 8-as sorozatokat csinálsz köredzésben.

Trx

Egyre népszerűbb edzés a TRX, ami egy saját testsúllyal történő edzés felfüggesztett kötelek segítségével. Mivel mobil tornaszerről van szó, így felerősíthető fára, ajtókeretre, kint és bent egyaránt használható. Minél inkább földközelben hajtod végre a gyakorlatokat, annál nagyobb súllyal terheled magad. Ha valaki teljesen kezdőként vág bele, akkor elsőként érdemes egy szakember edzésére ellátogatni. A legtöbb edzőteremben tartanak TRX edzéseket, így nem lesz nehéz megtalálni a legmegfelelőbbet.

Ugrálókötelezés

Mindamellett, hogy a legtöbbünk számára az ugrálókötél gyermekkorunk kedvenc játéka volt kiváló kardio-eszköz és intervall edzési elem is egyben. Negyven másodpercnyi ugrálókötelezéssel emeljük a pulzusunkat a zsírégető tartományba, majd végezzünk húsz másodpercen át pihentetőbb mozgást, például laza helyben ugrálást, hogy visszatérjen a pulzusunk a nyugalmi zónába. Így óriási utólagos zsírégető hatást érhetünk el, ami akár további 8-15 órán át is tarthat. A kezdőknek nem kell rögtön a legnagyobb intenzítással belevágni, érdemes a lassú azonban folyamatos mozgásra törekedni. A haladók már továbbléphetnek páros lábbal duplán pörgetésre. Az ugrálás megedzi a vádlit és a talp izmait is, akár egy jó masszás.

Kettlebell

A kettlebell a nevét arról az eszközről kapta, amivel a gyakorlatokat végezni kell: egy tradicionális orosz gömbsúlyzóról van szó, ami tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Bár nem kifejezetten kardió mozgásforma, inkább az erősítés és a kardió keveréke, az tagadhatatlan, hogy zsírégetésben az elsők között szerepel: 30 perc alatt 400-600 kalóriát vakar le a testedről. Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ami által erős és stabil törzset eredményez, de fejleszti a koordinációs és az összpontosítási képességet is.

Vissza