Vissza

Intim szőrtelenítés – Történet, módszer, fazonok, tippek…

Sokan azt hiszik, hogy a szőrtelenítés az utóbbi évtizedek divatja, azonban bizonyos dokumentumok szerint, a szőrtelenítés már évezredek óta a nők mindennapjainak része. Állítólag egy fáraó felesége teremtette a divatot még az ókori Egyiptomban. A csupasz bőr lehet a divat, a társadalmi elvárás, de akár az intim higiéniára való törekvés következménye is.

Az intim területek azonban a legérzékenyebb területek közé tartoznak, hiszen sok idegvégződés található itt és a bőr is igen vékony. Az intim területen jelenlévő szőrzet persze egyfajta védő funkciót lát el – véd a kiütésektől, a bőrirritációtól, a pattanásoktól és a sérülésektől is.

Épp ezért ha a szőrtelenítés mellett döntünk, tudnunk kell, hogy ezeknek a problémáknak tesszük ki az intim felületet. Vagyis fontos, hogy kíméletes módszert válasszunk és ápoljuk a csupasz területet.

Melyik módszert válasszam?

Az idők során újabb és újabb szőrtelenítési módok tűntek fel, egyes módszerek pedig most élik reneszánszukat. A legelterjedtebb módszer a gyantázás, aminek számos típusa van. A legtermészetesebb képviselője a cukorgyanta, ezt hidegen és melegen is használják kozmetikustól és gyártótól függően. A hagyományos gyanták között megkülönböztetünk lágy illetve kemény gyantát, amit spatulával vagy görgővel visznek fel, és lehúzócsíkkal távolítanak el.

A másik legelterjedtebb módszer a borotválás. Mindkét módszer olcsóbb, és bárki számára elérhetőek, azonban nagy a sérülésveszély is. A drogériákban kapható szőrtelenítő krémek kíméletesebbek, azonban hatásfokuk is jóval alacsonyabb. Sokszor pedig olyan vegyi anyagot tartalmaznak, ami bőrirritációt okozhat. Az elektromos epilátorok szépen eltűntetik a nem kívánatos szőrszálakat, azonban az intim területen ez az eljárás roppant fájdalmas lehet. A végleges szőrtelenítések, mint például a villanófényes, hosszabb időre biztosítanak megoldást, azonban a hatékonyságuk helyenként eltérhet és igen költséges az eljárás. Persze adott módszereket egyesek jobban, mások kevésbé tolerálnak, ezért olyan eljárást válasszunk, ami számunkra a legkevésbé kellemetlen.

Fazonok

Az intim szőrtelenítés során többféle fazon közül választhatunk. A “trimmelt” fazonnál a szőrt egyenletesen, rövidre vágják. A hagyományos esetében csak a bugyi vonala mentén szőrtelenítenek. A “leszállópálya” vagy csík fazonnál a vénuszdombon hagyják meg a szőrt egy ízléses vonalban, a teljes szőrtelenítés esetében pedig a combtő és a vénuszdomb után a gátat illetve az anális területet is lecsupaszítják. Ezek persze csak a legnépszerűbb fazonok, más formák is előfordulhatnak, illetve az egyes elnevezések is változhatnak. A fazonok között valójában nincs jobb, vagy rosszabb. Az interneten persze keringenek olyan cikkek, amelyekben megnézhetjük a testalkatunknak leginkább megfelelő fazont, de inkább azt válasszuk, ami a saját ízlésünknek, elvárásunknak leginkább megfelel.

Erre ügyeljünk

Ha kozmetikushoz megyünk és gyantáztatunk, érdemes bőrpróbát végezni, így elkerülhetőek a kellemetlen allergiás reakciók. Ha először szőrtelenítünk, vagy hosszabb ideje nem tettük, akkor érdemes először kissé rövidebbre vágni a szőrszálakat, például ollóval. Ha otthon szőrtelenítünk, akkor fokozottan ügyeljünk a higiéniás körülményekre, illetve borotválás esetén gyakran cseréljük a pengét. Az életlen penge felsértheti a bőrt, és az így kialakuló mikrósérülések több kórokozó számára is ideális búvóhelyül szolgálhatnak.

Vissza