Vissza

Intim fertőzés – baktérium vagy gomba okozza?

Azt kérdezed, honnan tudhatod, hogy mi a problémád valójában? Baktérium vagy gombás fertőzés állhat-e a háttérben. Ami közös bennük: mindkettő viszkető érzést okoz, csíphet is, éghet is, folyást is okozhat. De nézd a jó oldalát, legalább jele van a bajnak, tudsz reagálni és kezelni a helyzetet.

Mi okozhatja a gombás intim fertőzést?

Jelentős részét: a Candida albicans nevű gombafaj okozza. Ezért a gombás megbetegedéseket gyakran candidiázisnak nevezzük.

Mik a tünetei?

Hüvelyi folyás esetén sűrű, tapadó, szemcsés-túrós, sárgás vagy fehér folyás. A hüvely vegyhatása ilyenkor normális a folyásnak jellemző szaga nincs.

Égető, csípő, viszkető érzés a gombás fertőzés tipikus tünete az erősen viszkető érzés a szemérem testen, és a hüvelybemenetben, vörösödés intim tájékon, amit vakarással csak fokozunk. Szexuális együttlétkor fájdalom, valamint vizelési zavar: gyakori vizelési inger, vizelési panaszok, hólyaghurut társulhat

Kezelés

Gombás fertőzés esetén, gombaölő antibiotikum hüvelyi helyi alkalmazása vagy szájon át szedhető tabletta formájában. Kezdődő gombás fertőzés esetén, ma már vény nélkül kapható készítmények is jól alkalmazhatóak, „ilyenek a helyi tüneti kezelésként a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású hüvelyi fertőtlenítő készítmények, mint a Silver-Q.”

Aki már egyszer átesett valamilyen hüvelygombás megbetegedésen, nagy eséllyel újból megjelenhetnek nála a panaszok. Ugyanis a hüvelyflóra részét képező gombák nagy számban elszaporodnak és ilyenkor a hüvelyflóra egyensúlya felborul.

Ezért a gombaellenes fertőtlenítő illetve gyógyszeres kezelést követően a hüvelyi flóra egyensúlyának visszaállításához kiegészítő kezeléseként hüvelyflóra helyreállító készítményre van szükség, ilyen a Vagilact-Q.

Mennyire gyakori a bakteriális intim fertőzés?

A hüvelyi fertőzések több mint fele bakteriális eredetű. A bakteriális hüvelyfertőzés különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre. A Bakteriális Vaginózis (BV) a leggyakoribb hüvelyi fertőzés a fogamzóképes korú nők között. Bizonyos baktériumok okozzák, a hüvely pH-egyensúlyát felborítva.

Mi okozhatja a BV fertőzéseket?

  • típusos baktériumok (pl. Gardenerella , “anaerobok”, N. gonorrhoeae stb.),
  • atípusos baktériumok (pl. Chlamydia)
  • kevert bakteriális fertőzés

A partner által hordozott, enterális baktériumok által okozott fertőzések jellegtelenek, a panasz állandó kényelmetlenség, tisztátalanság érzése, de a panaszok csak nehezen fogalmazhatók meg.

A betegek 25-50 százaléka tünetmentes és csak a felénél-kétharmadánál lépnek fel tünetek. A fertőzés típusától függően változatosak a tünetek. Ha a fertőzés gyulladással is társul, akkor a hüvelyfolyáson túlmenően változatos bőrtünetek és fájdalom is előfordulhat.

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, ezért a hüvelyi folyások első számú oka!

Mik a tünetei?

Hüvelyi folyás, ami általában bő mennyiségű, szürkésfehér színű és/vagy tejszerű, híg állagú (atípusos fertőzésnél jellemző). Jellegzetes halszaga van, ami közösülés utána illetve menstruáció idején intenzívebbé válik (gardinella és anaerob fertőzésnél jellemző).

A BV tipikus tünete az égető, csípő, viszkető érzés a hüvely belsejében és a hüvelybemenet, valamint a szeméremtest környékén

Kezelés

A betegség rendkívül kellemetlen jellege, a gyakori kiújulása, valamint a szövődmények kivédése érdekében mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Nem specifikus vaginózis esetén antibiotikum. Az anaerob baktériumokkal szemben hatékony antibiotikumokat alkalmazzák.

Kevert bakteriális fertőzés esetén fertőtlenítés. Célszerű a hüvely kifertőtlenítése minimálisan 10 napig, az erre alkalmas hüvelyi készítményekkel, így a Silver-Q-val, melyek fertőtlenítenek és csökkentik a gyulladást. Ezt követően fontos az elpusztult lactobacillus flóra helyreállítása, ami a Vagilact-Q készítménnyel lehetséges!

A hüvelyflóra helyreállítása történhet célzottan, a hüvelybe juttatott laktobacillus tartalmú hüvelyi készítményekkel. Az utóbbi évek kutatásai azonban ráirányították a figyelmet a szájon át bevihető laktobacillus készítményekre.

A kezelés teljes időtartama alatt csak óvszer alkalmazásával lehet elkerülni a “ping-pong effektust”.

Vissza