Vissza

Ezeket fogyaszd, hogy odalent is egészséges légy

Tudtad, hogy ha a megfelelő ételeket és italokat fogyasztod, akkor egyrészt sokkal könnyebben maradhatsz egészséges odalent, másrészt elkerülheted a fertőzéseket, és még az ágyban is jobban teljesíthetsz? Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy miket érdemes mindenképp beillesztened az étrendedbe, ha fontos neked az intim egészséged!

Hugyúti fertőzések ellen…

Biztos hallottad már, hogy az áfonyalé jó támogató lehet a hugyúti fertőzések elleni harcban. És ez igaz is: ez a gyümölcslé olyan összetevőket tartalmaz, amik segítenek megállítani a fertőzéseket okozó baktériumok megtapadását a hólyag falán. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az áfonyalé jelentős cukrot is tartalmaz, aminek meg nem biztos, hogy mindenki örül annyira pl. a diétája vagy egyéb okok miatt. Viszont van más megoldás is: a zöldtea. Összetevőinek révén hasonlóan jó szolgálatot tehet a hugyúti fertőzések megelőzésében. Érdemes rendszeresen fogyasztani!

Görcsök ellen…

Ha a menstruáció nálad nagyon erős hasi fájdalommal jár, akkor érdemes halat fogyasztanod. Az olyan halakban, mint a tonhal vagy a lazac, igen magas az Omega-3 zsírsavak jelenléte, amik pedig kifejezetten jó gyulladáscsökkentő képességgel rendelkeznek, és ezzel együtt kiválóan segítik a fájdalmaid csökkentését is.

Intim fertőzések ellen…

Az egészséges női intim flóra élettani esetben, biológiai egyensúlyi állapotban van, és természetes védőmechanizmussal rendelkezik a különböző fertőzések kivédésére. A hüvely bonyolult ökológiai rendszerének legfontosabb elemét, ami a hüvely baktériumflórájának domináns részét alkotja, lactobacillusoknak hívjuk. A lactobacillusok a hüvelyhámban lévő cukorból (glikogén) tejsavat képeznek, ezáltal savas közeget teremtenek, amiben a fertőző mikroágensek nem tudnak szaporodni és megtelepedni, így tartva fent a biológiai egyensúlyi állapotot a hüvelyben.

Abban az esetben, ha a hüvely természetes egyensúlya felborul, a lactobacillusok relatív száma csökken, nem képesek a megfelelő savas környezet biztosítására, valamint a baktériumölő anyagok megfelelő koncentrációjának fenntartására.

A felborult egyensúly a káros baktériumok elszaporodását és bevándorlását, valamint az egészséges női flórában lévő gombák (pl. candida) elszaporodását eredményezheti. Ennek következményeként a hüvelyi fertőzések – bakteriális, gombás, virális – a kellemetlen tünetekkel járó hüvelygyulladások kialakulásának a kockázata növekszik.

Az egyensúly fenntartásának érdekében érdemes olyan ételeket fogyasztani, amik probiotikumokban gazdagok, ilyen például a joghurt, a savanyú káposzta, a kimchi és a miso is, de még számos példa létezik. A probiotikumok segítenek fenntartani a baktériumok egészséges egyensúlyát, és elősegítsék a jó pH-t a lactobacillus egészséges növekedésével.

A témáról részletesebben itt olvashatsz.

Szárazság ellen…

A hüvelyi szárazság az ösztrogénszint csökkenésének kellemetlen következménye, amely segít fenntartani a szövetek rugalmasságát és jól kenését. De a menopauza, a szülés, a szoptatás, sőt bizonyos allergiák és megfázás elleni gyógyszerek használata is okozhat az ösztrogénszint csökkenést. Próbálj minél több, nem feldolgozott szójababot fogyasztani. Összetételüknek köszönhetően több vizet vonzanak a szövetekbe.

A hüvelyi szárazsággal korábbi cikkünkben is foglalkoztunk már részletesebben, amit itt tudsz elolvasni.

És végül a libidó növeléséhez…

Egy alma nem csak a doktort tartja távol tőled! Kutatások kimutatták, hogy azok a nők, aki rendszeresen almát fogyasztanak, sokkal nagyobb libidóval rendelkeznek.

Kíváncsi vagy további szexuális vágyfokozókó ételekre? Olvasd el ezt a bejegyzésünket!

Vissza