Vissza

5 dolog, amit biztos nem tudtál az egyik legfontosabb szervedről…

A hüvely lenyűgöző, minden esetben teljesen egyedi a kinézete, a formája, az alakja és a színe. Ez az egyik legkülönlegesebb testrészünk, mégis méltatlanul kevés szó esik róla. Ezért úgy gondoltuk, hogy ezen változtatni kell, és összegyűjtöttünk 5 tényt, amit nagyon kevesen tudnak.

Valójában sohasem láthatod

A magyarázat egyszerű: a legtöbben úgy gondolják, hogy a női nemi szerv már látható része a hüvely, azonban ez téves, valójában a hüvely egy olyan “cső”, amely összeköti a hüvelyi nyílást a méhnyakkal. Ebből adódóan pedig valójában senkisem láthatja a sajátját.

A szűzhártya az első szeretkezésnél szakad át

A szűzhártyának nevezett felület alakja és felépítése személyenként változik, de általában egy vékony “membránt” jelent, amely részlegesen fedi a hüvelyt. Épp ezért általában beszakadhat az első közösüléskor de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez mindig meg is történik. Arra is van példa, hogy részben, vagy teljesen megmarad még egy ideig, de a másik oldalról már sokkal korábban is átszakadhat. Ezt okozhatja például tampon felhelyezése, vagy akár szimpla biciklizés, gimnasztika, bármilyen sport illetve erőkifejtés is.

A táplálkozási szokások hatással vannak az illatára és ízére

A különböző ételek különböző hatással vannak a vagina illatára és ízére. Vannak olyanok, amelyek kellemesebb illatot és ízt kölcsönöznek neki, és vannak, amelyek nem annyira. A nemi szervnek van egy sajátos, enyhe illata, ami teljesen természetes, és amin picit lehet változtatni is.

Például az ananász nemcsak a férfiak illatára van jó hatással, hanem a nőkére is, ugyanis magas cukortartalma miatt édesít, a sokak által kedvelt menta pedig nem csak a leheletet frissíti fel, hanem rendszeresen fogyasztva az intim terület illatát is.

A hüvely „öntisztuló”, ezért nem kell naponta kimosni

A tisztálkodást nem szabad túlzásba vinni: a legjobba a tiszta víz és a pH-semleges szappan erre a célra, de például a napi rendszerességű hüvelyöblítést semmiképp sem javasolt, mert ezzel “lemosod” a hüvely saját védőrétegét, és csak még érzékenyebb lesz, és könnyebben kap el fertőzéseket. A hüvely “öntisztuló”, vagyis az általa termelt váladék eltávolítja a felesleges vizet és baktériumokat a felszínéről. Az egyetlen rész, ahol tisztálkodni kell, az ajkak közötti rész és a gát területe.

Hüvelyváladék normális dolog – azért vannak kivételek…

Sok nő úgy gondolja, hogy a hüvelyváladék nem normális és természetes dolog, ezért folyton betegséget gyanít a háttérben, ha váladékozik. Aztán vannak olyanok is, akik pedig nem is törődnek vele különösebben, és még arra sem figyelnek fel, ha a váladékozás megváltozik – márpedig ez gyakran utal betegségre. Két dolgot érdemes mindenképpen tudni: az egyik, hogy a mennyisége eltérő a nőknél – van, akinek olyan sok, hogy rendszeresen tisztasági betétet kell viselni miatta –, a másik pedig az, hogy normál esetben semleges a színe és a szaga is.

Amennyiben kellemetlen illata, valamint furcsa színe és állaga lesz a váladéknak, akkor vélhetően valami nincs rendben.

Vissza