Vissza

Wellness tippek, hogy felturbózd a szervezeted

Itt a tél, megérkezett a hideg és az eső. Persze ilyenkor a könnyebb lenne begubózni a lakásba, és ki sem mozdulni egész nap, azonban ez sokak számára nem annyira megvalósítható. Tehát valami mást kell kitalálni! Vannak olyan módszerek/lépések, amikre, ha odafigyelsz, akkor jó eséllyel elkerülheted, hogy lebetegedj, vagy ha mégis picit már betegnek érzed magad, akkor segíthetnek a gyors felépülésben. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Figyelj a jelekre!

Általában a betegség első 24 órájában a legerősebbek a tünetek, és ekkor vagy a legfertőzőbb. Ha a következők közül legalább kettő igaz rád, akkor érdemes inkább otthon maradni pihenni: 38 fok feletti láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, fejfájás, hidegrázás. Amennyiben pedig tartósan fennmarad az állapot, akkor mindenképp fordulj orvoshoz.

Óvakodj a baciforrásoktól a munkahelyen!

Vannak olyan helyek, amelyek kifejezetten baktérium gyűjtők, ezért ezeket egyrészről érdemes elkerülni, másrészről, ha nem tudod elkerülni, akkor ajánlatos fertőtlenítő gélt vagy kendőt tartani az asztalodnál, hogy ha szükséges, akkor kéznél legyen. Ezekkel a helyekkel érdemes vigyázni az irodában: mosdó, mikrohullámú sütő, ajtó- és egyéb fogantyúk.

Mondj nemet a stresszre!

A folyamatos stressz komoly negatív hatással lehet a szervezetedre, könnyen legyengíti és ezáltal könnyebben elkaphatsz olyan betegségeket mint a nátha vagy az influenza. Annak érdekében, hogy az immunrendszered toppon legyen, érdemes figyelni a pihenésre, és megfelelő kipihenni magad. Ne csak akkor, amikor már beteg vagy…

Egy forró zuhany lefekvés előtt…

A gőz és a páratartalom segíthet enyhíteni a megfázás során jelentkező köhögés és hidegrázás tüneteit, továbbá segít az ellazulásban is. Érdemes előmelegíteni a törölközőt, hogy amikor kiszállsz a meleg víz alól, akkor se fázz, valamint a szobában kicsit jobban befűteni.

Alvás menetrend szerint

Annak érdekében, hogy igazán kipihent légy, érdemes egy menetrendet beállítani a lefekvésedhez és az ébredésedhez egyaránt. Emellett fontos még, hogy egyrészről kerüld koffein és/vagy alkoholtartalmú italok fogyasztását lefekvés előtt, másrészről az ágyba már ne vigyél magaddal semmilyen kijelzővel rendelkező eszközt, mert megzavarják a nyugodt pihenésedet.

Igyál teát lefekvés előtt!

Az olyan gyógynövény teák, mint a kamilla- vagy a citromfűtea, segíthetnek megnyugodni a szervezetednek lefekvés előtt, így nyugodtabb lehet az álmod. Ha a kamillát épp nem kedveled, akkor érdemes másfajta gyógynövény alapú, nyugtató teát is kipróbálni, nagyon sokféle ízvilág létezik, biztos megtalálod a számodra legalkalmasabbat.

Vissza