Vissza

Intim szőrtelenítés pro és kontra érvek!

Míg egyesek teljesen csupaszra borotválják, gyantázzák vagy épp epilálják legintimebb területeiket, mások szerint a fazonra igazítás vagy épp a természetes intim szőr megtartása a nyerő. A legtöbb esetben a divat és az ízlés dönt abban, hogy ki mit választ, azonban nagyon kevesek gondolják át ezt egészségügyi szempontból, sőt sokan tisztában sincsenek vele, hogy milyen kockázatok lehetnek. Pedig érdemes lenne!

Szóval akkor vágni vagy nem vágni? Nem is olyan egyszerű ez a kérdés…

Az intim területek a legérzékenyebb területek közé tartoznak, hiszen sok idegvégződés található itt és a bőr is igen vékony. Az ott jelenlévő szőrzet egyfajta védő funkciót lát el – véd a kiütésektől, a bőrirritációtól, a pattanásoktól, a sérülésektől és egyes betegségektől is. Épp ezért, ha a szőrtelenítés mellett döntünk, tudnunk kell, hogy ezeknek a problémáknak tesszük ki az intim felületet.

Véd baktériumoktól

Az intim környéken található szőr miatt sokkal nehezebben jutnak fertőzések a területre. A baktériumokat, és a koszt, amelyek a kényes területre kerülhetnek, feltartóztatja a szőr, ezáltal pedig sokkal kevésbé leszel hajlamos az intim területi fertőzésekre.

Véd a bőrsérülésektől

A szexuális együttlétkor is segít megvédeni az érzékeny területeket. Ha ott vannak szőrszálak, akkor a bőr felülete nem tud olyan gyorsan megsérülni. De a szexuális együttlét mellett akár a ruhád is okozhat problémákat, például egy nem jól megválasztott fehérnemű vagy a farmer is csúnyán kidörzsölheti a bőrödet, ha érzékeny van erre. A szőr ezekben a helyzetekben is védelmező szerepet tölthet be.

Véd az intim betegségektől

Egy reprezentatív amerikai vizsgálatban háromezernél is több 18 és 65 év közötti nő vallott szőrtelenítési, vagy épp nem szőrtelenítési szokásairól. Az eredmények azt mutatják, hogy egyre többen, de ezerféle motivációtól vezérelve szőrtelenítenek, úgy tűnik, hogy ez jelenleg a kulturális norma Amerika-szerte. A kutatók hozzátették: nagyon fontos, hogy a szőrtelenítéssel nem csak a sérülés veszélye jár, de egyértelmű összefüggést találtak a szexuálisan terjedő betegségekkel is, nagyobb eséllyel szed össze valamit.

+1 érdekesség:

Azt már több kutatás is igazolta, hogy a férfiak tudat alatt vonzódnak azokhoz a női illatokhoz, amelyek feromonokat tartalmaznak. Azt viszont kevesen tudják, hogy az intim szőr is tartalmazza ezeket a hormonokat, és mikor ezek eljutnak a férfiak agyáig, azonnal beindul náluk a vonzalom.

Vissza