Vissza

Intim betegségek, amelyek nem csak szexuális úton terjednek

Egyáltalán nem kell szégyenkeznünk, ha kellemetlen tüneteket fedezünk fel odalenn. Ez még nem jelenti azt, hogy szexuális úton terjedő betegségben van részünk, a háttérben ugyanis számos ok állhat. A hüvelyi fertőzést sokszor a hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása miatt alakul ki. De melyek azok a betegségek, amelyekkel a legtöbben orvoshoz fordulnak és hogyan lehet ezeket kezelni?

A humán papillómavírus, ismertebb nevén a HPV

A HPV sokszor a méhnyakrákkal kapcsolatban kerül elő, nem véletlenül. A rák hátterében ugyanis ilyenkor sokszor a HPV-fertőzés áll, ami kapcsolatba hozható a rendellenes sejtburjánzással. Azonban a HPV-vírus elszaporodás nem jelenti egyből azt, hogy rákos sejtekkel is számolnunk kell. A HPV legtöbbször nemi úton terjed, de nem mindig. A fertőzés olyan ártalmatlannak tűnő esetekben is kialakulhat, mint például a közös borotva használata. Jellemző tünetei a szemölcsök, esetleg a folyás, de az is elképzelhető, hogy a fertőzött személy teljesen tünetmentes marad. Ma már védekezhetünk a fertőzés ellen védőoltással, azonban fontos megjegyezni, hogy ez csak a vírus bizonyos fajtáival szemben jelent védelmet.

Bakteriális vaginosis

Ez a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, amelyről már többször írtunk korábban. A bakteriális vaginosis általában akkor alakul ki, amikor a lactobacillusok hiánya miatt hüvelyflóránk pH-értéke megváltozik, eltolódik lúgos irányba. Így a káros baktériumok könnyen elszaporodhatnak. Tipikus tünet ilyen esetekben a sárgás, kellemetlen (hal) szagú folyás. Fontos, hogy ez esetben időben forduljunk kezelőorvoshoz, ugyanis ha a betegséget nem kezeljük, akkor a fertőzés felszállhat és akár kismedence-gyulladást is okozhat. A kezelés legtöbbször az erre alkalmas gyógyszerrel, illetve a normál lactobacillus flórát helyreállító hüvelyi készítményekkel pl. hüvelytablettával történik.

Candidiasis, gombás fertőzés

A candida gombáról valószínűleg már mindenki hallott. Ez a gomba alap állapotban is jelen van szervezetünkben és ártalmatlan. Azonban, ha a hüvely pH-értéke lúgos irányba tolódik a normális savas helyett, akkor a hüvely flórája nem képes tovább egyensúlyban tartani a candida gomba jelenlétét. A candidiasis okozta fertőzés a nőknél sokszor visszatérő panasz lehet, amely viszkető, égő érzést okoz és sokszor jár darabos, túrós állagú szürkésfehér folyással. Ahogy már korábban írtuk, a gombás fertőzés okai között lehet a nem elégséges intim higiénia, de akár a túlzott higiénia, a túlzásba vitt hüvelyöblítés is. Fontos, hogy hüvelyünk saját öntisztító folyamattal rendelkezik és a túlzott intim mosakodás ezt felboríthatja. A másik gyakori kiváltó ok az antibiotikum szedése lehet, ilyenkor mi hölgyek különösen ügyeljünk a bélflóra mellett a női intim flóránk egyensúlyára is!

Tipp:

A Vagilact-Q hüvelytabletta megoldást jelenthet arra az esetre, ha az egyensúly már felborul. Három összetevőjének köszönhetően, lactobacillus, tejsav és természetes hatású ösztrogén, segít a felborult hüvelyflóra normál állapotának visszaállításához, megakadályozva ezzel a bakteriális hüvelyfertőzések kiújulását.

Vissza