Vissza

Hogyan kerüld el az intim fertőzéseket? Segítünk!

Az intim fertőzések igen kellemetlenek, azonban sajnos a nők többségét érintik. Meglepő ugyanakkor, hogy a fertőzések hátterében sokszor egy olyan dolog áll, amiről mi magunk tehetünk – ez pedig a túlzott intim tisztálkodás. Ennek következtében ugyanis a hüvely flórája összeomlik, így pontosan oda jutunk, amit inkább elkerülni szerettünk volna – az egyensúly felbomlásával a hüvely kiváló táptalaja lesz a fertőzéseknek.

Túlzott intim öblítés

Sokan nem tudják, hogy a hüvely váladékozása nem feltétlenül utal fertőzésre. Ez egy természetesen folyamat, aminek során a hüvelyben lévő idegen anyagok távoznak szerveztünkből. Fontos továbbá, hogy a hüvelyben különleges, savas környezet van, mivel pontosan ez kell intimszervünk megfelelő működéséhez. A hüvelyöblítéssel pontosan ezt a savas környezetet, illetve a természetes tisztuló folyamatot veszélyeztetjük. Ha a nemiszerv külső részét rendszeresen tisztítjuk egy arra alkalmas intim szappannal, tusfürdővel, majd tiszta fehérneműt veszel, akkor már megtetted a szükséges tisztálkodó lépéseket.

Fontos a PH-érték

Sok orvos egyáltalán nem javasolja a hüvely öblítését az erre kifejlesztett szerekkel, ők úgy vélik a vizes zuhany is bőven elegendő, ha mindenképp szeretnénk kiöblíteni a hüvelyünket. Ha mégis szeretnénk egy erre kifejlesztett szert használni, akkor fokozottan ügyeljünk a termék Ph-értékére és PH-semleges szert válasszunk. Ezzel nem veszélyeztetjük a hüvelyflóra természetes közegét. Ha tehetjük, illatmentes verziót válasszunk, néhány esetben ugyanis az intim mosakodó tartalmazhat olyan szappanszármazékot, illatanyagot, ami irritációt, allergiát okozhat. Ez pedig szintén befolyásolhatja a hüvely PH-értékét.

Óvjuk az intim flórát!

Ennek legjobb módja a megelőzés. Tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat, de ne essünk át a ló túloldalára! A már említett rendszeres külső tisztálkodás, a tiszta, lehetőleg pamut fehérneműk, illetve a vécépapír használata a megfelelő irányba már segít a fertőzések kialakulását meggátolni. Ha valami miatt mégis felborult a hüvelyflóra pH-értéke, akkor néhányan a tejsavas öblögetést szokták ajánlani, azonban ennél mindenképpen jobb, ha ilyenkor először egy hüvelyi készítmény alkalmazásával megpróbáljuk visszaállítani a savas pH értéket és a felborult hüvelyflóra egyensúlyát, ha pár nap alatt nincs változás, akkor a legbiztosabb ha felkeresünk egy szakembert és kikérjük a tanácsát.

Vissza