Vissza

Fogamzásgátlás – lehetőségek és hasznos infók!

Megőrültök egymásért, és bárhol egymásnak estek, ahol kedvetek támad? Ezzel nincs is semmi baj, sőt ez kifejezetten jól hangzik! Viszont, ha fontos számodra, hogy megfelelően védekezz, akkor nem árt tisztában lenni a lehetőségekkel. Igaz, hogy semmi sem nyújt 100%-os védelmet, de rengeteg lehetőség van, amivel nagy eséllyel megelőzhető a nem kívánt terhesség. A mai cikkünkben a fogamzásgátlás lehetőségeiről írunk részletesebben.

Óvszer

Az egyik legismertebb és az egyetlen férfiak által használható módszer, ami azt jelenti, hogy meg kell bíznod a partneredben. Készülhet latexből, valamint létezik már műanyagból is a latexallergiások számára.

Pici, egyszerű, bárhol elférhet, így könnyen magaddal tudod vinni. Helyes használat esetén a teherbeesés kockázata 2% alatti, ami azért elég jó arány, és ami mindenképp nagy előnye, hogy véd a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések ellen (HIV, HPV, stb.).

Mindenképp ajánlott, ha olyan partnert választasz ma estére, akit nem ismersz igazán! Rendkívül sok variációja létezik, színek, ízek, formák, texturák – érdemes próbálkozni, hogy neked melyik jön be a legjobban!

Spermicidek

Több formában is létezik (kúp, film, hab, krém, zselé), emiatt igen vonzó sokak körében. Megbízhatósága széles skálán mozog, nem mondanánk, hogy a legmegbízhatóbb variáció – a nem kívánt terhesség aránya 1-30% között változik. Legnagyobb hátránya az irritációt és a hüvely hámsérülését okozó hatása, mely növelheti bizonyos vírusfertőzések esélyét. Gyakran kombinációban használják óvszerrel, illetve pesszáriumokkal.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

Az egyik legelterjedtebb módszer a nők körében. Rengeteg féle típusa létezik, összetételt és hormontartalmat tekintve is igen széles a skála. Kivétel nélkül mindegyik a peteérés gátlásán keresztül fejti ki hatását, és mindemellett számos ún. non-kontraceptív előnnyel is rendelkeznek. Ez utóbbi hatás, illetve a különböző hatóanyagok és hormondózisok miatt nagyon fontos az egyénre szabott tablettaválasztás.

Ha ezt a verziót választod, akkor a legfontosabb szabály, hogy a tablettákat lehetőleg a nap ugyanazon szakában szedd be, így biztosítva egy folyamatos, a peteérés gátlásához szükséges hormonszintet.

Hatékonyságukat tekintve igen megbízhatónak tekinthetőek, helyes tablettaszedés mellett a teherbeesés kockázata 1% alatti. Tartós szedés mellett bizonyítottan csökkentik bizonyos rosszindulatú daganatok előfordulását, és számos esetben kedvezően befolyásolják a bőr faggyútermelését. Egyes gyógyszerekkel együtt nem szedhetőek, vagyis jelentősen veszítenek hatékonyságukból.

Hüvelygyűrű

Igen megbízható módszer, melynek hatékonysága megegyezik a fogamzásgátló tablettákéval. Kényelmes, hiszen havonta egyszer szükséges a páciensnek magának egy rugalmas, műanyag gyűrűt a hüvelybe helyezni. Az eszköz a kombinált fogamzásgátló tablettákhoz hasonló módon etonogesztrelt és etinilösztradiol felszabadulást biztosít naponta egyenlő dózisban.

Az egyik legjobb módszer azoknak, akik feledékenységük miatt nem tudnak a tablettaszedés szabályaihoz alkalmazkodni, ugyanakkor egy jó cikluskontrollt és hatékony fogamzásgátló hatást biztosító megoldást keresnek.

Helyes használat esetén a teherbeesés kockázata 1% alatti.

Hormonmentes méhen belüli eszköz (IUD, „spirál”, „hurok”)

Hormonmentes, igen hatékonynak tekinthető fogamzásgátló módszer.

Viszonylag alacsony ára és megbízhatósága miatt sokak számára vonzó. Használata esetén a terhesség esélye 0,5%.

Általában egy T-alakú műanyag vázból áll, melynek a szárára rézszál (gyakran arannyal vagy ezüsttel bevonva) van tekercselve. Felhelyezését általában már szült nőknek javasolják.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz (IUS)

Hatékonysága a meddővé tételével vetekszik. Alakja az IUD-vel megegyező, ám fémet nem tartalmaz, csupán a műanyag vázba épített, öt évre elegendő hormont. Jelentősen csökkenti a vérzés mennyiségét és időtartamát, a teherbeesés pedig szinte elképzelhetetlen az eszköz mellett. Az ára jelentősen magasabb, de a többi hormonális módszerrel összevetve havi bontásban viszont olcsónak mondható. Az IUD-hoz hasonlóan általában már szült nőknek javasolják.

Forrás: webbeteg.hu

Vissza