Vissza

5 dolog, amit soha ne használj síkosításra!

Vannak helyzetek, amikor szükség lenne valamire, ami felpörgeti az intim együttlétet, vagy csak simán kezeli a “száraz” helyzeteket, azonban nem mindig van kéznél a megfelelő síkosító, ilyenkor kerülnek elő olyan dolgok, amik elsőre jó ötletnek tűntek, de hidd el, nem azok! A cikk végén 2 tippet is hozunk, hogy ha mindenképp szükséges lenne valami természetes, viszont egészséges síkosítóra.

A szakértők szerint érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt valami olyasmit használsz, amit nem kéne. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy elsőre jó lesz, számos olyan anyagot tartalmazhat, ami allergiás reakciókat válthat ki, felsértheti a bőröd, vagy egyes esetekben a kondom anyagát is roncsolja, ami kellemetlen meglepetéseket okozhat.

A szakértők összeállították, hogy mik azok a gyakori, azonban rosszul alkalmazott otthon anyagok, krémek, ételek:

1. Babaolaj

Amellett, hogy az óvszer felületét roncsolhatja, még elősegítheti vaginális fertőzés kialakulását. Nem túl jó választás…

2. Étkezési olaj

Egyrészről itt is fennáll az óvszer sérülésének veszélye, másrészről nem minden esetben annyira csúszós, mint amennyire gondoljuk. Továbbá mivel nem erre a célra készült, így előfordulhat a bőrirritációs is.

3. Nyál

Tény, hogy mindig rendelkezésre áll és nedves, ami jó is lehetne, de alapvetően nem vált ki síkosságot, ezért nem kimondottan segít a helyzeten. Sőt, nagyon nagymértékben elősegíti a fertőzések vaginába való kerülését. Ebből adódóan csak felesleges idő (és nyál) pazarlás.

4. Vazelin

Talán az egyik legtöbbek által ismert és síkosítónak vélt termék, azonban ez sem igazán javasolt, ha csak nem szeretnénk elkapni egy nem túl kellemes fertőzést. Kimutatták ugyanis, hogy azoknál a nőknél, akik ezt a terméket használták, sokkal nagyobb számban alakult ki bakteriális vaginózis. Emellett pedig itt is igaz, hogy roncsolja az óvszer felületét.

5. Testápoló

A testápolók nagyon sok olyan összetevőt tartalmaznak (például parfümök), amelyek könnyedén irritációt válthatnak ki, így duzzanatot vagy puffadást többek között. Nem jó, ne használd!

Ha mindenképp a konyhából válogatnánk, akkor érdemes ezeket választani:

1. Kókuszolaj

A jó illata és íze mellett, már szobahőmérsékleten is jól kenhető, de kicsit melegítve pedig könnyen folyékonnyá válik. Erre is igaz azonban, hogy az óvszer szerkezetét károsíthatja, így ezt sem érdemes együtt alkalmazni az óvszerrel.

2. Tiszta Aloe Vera

Ha egy természetes és “mindig” kéznél lévő terméket választanánk, akkor az aloe vera egy nagyon jó választás lehet. Érdemes meggyőződni róla, hogy tiszta aloe vera legyen, mert sok esetben tartalmaznak a termékek egyéb összetevőt is, ami már viszont irritálóan hathat odalent. Az előzőekkel ellentétben azonban ez az egyetlen, ami nem károsítja a latex óvszer anyagát, így teljesen biztonságos.

Forrás: womenshealthmag.com

Vissza