Vissza

5 dolog, ami megzavar a nyugodt alvásban

Az, hogy 4-6 alkalommal felébredünk éjszaka, a szakértők szerint teljesen normális. Ez egészen az ősemberekig vezethető vissza, amikor valakinek mindig ébren kellett maradni, hogy a környezetet figyelje, nem fenyeget-e valamiféle veszély. Ugyan ma már kevesebb veszély fenyeget minket, de ettől függetlenül a szervezetünk még mindig így van beállítva. A probléma ott kezdődik, ha egy-egy ilyen felébredés után nem tudunk visszaaludni, vagy egyáltalán nem is tudunk elaludni. Összegyűjtöttünk 5 okot, ami meggátolhat az alvásban, és hozzájuk kötődően 5 megoldási javaslatot is.

Pisilned kell

Az éjszakai pisilési kényszernek számos oka lehet. Amennyiben úgy tapasztalod, hogy 2-4 alkalommal fel kell kelned éjszaka, hogy kimenj a mosdóba – még úgy is, ha visszafogtad a lefekvés előtt elfogyasztott italmennyiséget – akkor meg kell próbálnod sóval kevert vizet innod lefekvés előtt. A testünk úgy van beállítva, hogy megpróbálja fenntartani a megfelelő víz és elektrolit egyensúlyt, és ha úgy érzékeli, hogy ez az egyensúly felborult a víz javára, akkor megpróbálja kiüríteni a felesleges vizet, ami pedig azzal jár, hogy felébreszt az éjszaka közepén.

Megoldás: Nagyjából 30 perccel elalvás előtt meg kell inni egy pohár vizet egy csipetnyi tengeri sóval. A só segít, hogy a víz bejusson a sejtjeinkbe.

Meleged van

Az alvással foglalkozó kutatások kimutatták, hogy a meleg egyrészről nehezítik az elalvást, másrészről fel is ébreszt. A szoba hőmérséklete, a ruha, amit alváshoz viselsz, valamint a lepedő és a takaró mind-mind hozzájárul, hogy megfelelő hőmérsékleten tartsa a testedet. Az eltérő lehet, hogy ki, milyen hőmérsékleten tud jól aludni, de az általánosságban elmondható, hogy a 15-18 Celsius-fok a legoptimálisabb.

Megoldás: Jó ötlet lehet egy forró fürdő lefekvés előtt. A kádból való kiszállás utáni hőmérséklet csökkenés hasonló jelet ad az agynak mint, amit az alváshoz készülődéshez megszokott, így álmosító hatása van.

Késő esti mobilozás

Nagyon sokaknál az esti rutin része, hogy még böngésznek egy kicsit a neten, átpörgetik a Facebook és Instagram profiljukat, amivel jó eséllyel megnehezítik, hogy el tudjanak aludni. A telefon és tablet fénye megakadályozza melatonin, azaz az alvási hormon termelődését a szervezetben. Az emberek hajlamosak közel tartani az arcukhoz ezeket az eszközöket, ez pedig jelentős alvászavarokat okozhat.

Megoldás: A tervezett elalvás előtt egy órával már érdemes lejjebb venni a fényeket, és kerülni minden olyan eszközt az ágyban, aminek kijelzője van. Ha mégis mindenképp szükség van valami kijelzőre az elalváshoz, akkor azt érdemes legalább 30-40 cm távolságban tartani az arctól. Továbbá a legújabb eszközökön már található éjszakai mód is, ami csökkenti, vagy kikapcsolja azt a kék fényt, ami zavaróan hat a szervezetünkre.

Az utolsó ital

Sokak szerint egy-két koktél nem gond lefekvés előtt, de az igazság az, hogy jelentős befolyással lehet az alvásra. Az alkoholnak nyugtató hatása van, így könnyedén el lehet tőle aludni, azonban az első pár órát követően a test elkezdi lebontani, és ezzel együtt hatással lesz a pihentető alvásra is, így várhatóan éjszaka második fele már nyugtalan válik.

Megoldás: Érdemes lefekvés előtt legalább 1-2 órával abbahagyni az alkoholos italok fogyasztását, hogy maradjon ideje a szervezetnek az alkohol lebontására még lefekvés előtt.

Stressz

Az lényegében mindegy, hogy mi váltja ki a stresszt, a következménye ugyanaz, nyugtalan alvás. Egyre több ember szenved olyan alvászavarban, aminek a hátterében a stressz áll.

Megoldás: Szerencsére számos olyan módszer van, amivel csökkenthető a mindennapi stressz, ilyen például a jóga vagy a meditáció, ami segít csökkenteni a mindennapi idegességet és olyan hangulatot teremt, ami segít a hatékony alvás elérésében. Azonban előfordulhat, hogy ezek a módszerek valakinél nem vállnak be, ilyen esetekben érdemes a stressz leküzdéséhez egy szakértő pszichoterapeuta segítségét kérni.

Vissza