Vissza

Fájdalmas együttlét okai – 1. rész: hüvelyszárazság

Az intim együttlét több okból is fájdalmas lehet a nők számára, egy tanulmány szerint a nők 50%-a érez valamilyen típusú fájdalmat a szexuális együttlét közben, vagy utána. Ez a szám roppant magas, főleg mivel a szúró, hasogató, lüktető fájdalom hátterében általában olyan egészségügyi probléma áll, ami könnyedén megszüntethető, illetve megelőzhető lenne.

A fájdalommal járó nemi életre külön orvosi szakszó is létezik, méghozzá a dyspareunia. Ennek hátterében állhatnak bizonyos lelki okok is, azonban érdemes konzultálni egy szakorvossal és megvizsgálni, hogy milyen fizikai elváltozás jelentheti a gondot. A fájdalomnak többféle kiváltó oka lehet, a cikksorozatunk első részeként az hüvelyszárazsággal foglalkozunk részletesebben.

De mi is az a hüvelyszárazság, hogyan alakul ki, és mik a tünetei?

Első sorban az ösztrogénszint csökkenése okozza, a változókorban lévő nők, a várandós hölgyek, és a szoptató édesanyák életében. A tünetek – a hüvely megváltozott PH értéke, a nyálkahártya szárazsága, a felborult hüvelyi baktériumflóra, viszketés, irritáció, égő érzés és kipirosodás, de szélsőséges esetben hüvelyi fájdalom is lehet. Mindezek következményeként az érzékeny nyálkahártya a betegségekre is fogékonyabb, így a szövődmények igencsak károsak lehetnek.

Sokan a tünetek miatt már első körben gombára, vagy fertőzésre gyanakodnak…

Pedig a probléma forrása ettől teljesen eltérő eredetű. Az ösztrogén szint csökkenésén túl, a betegséget számos, pusztán rossz szokás is elő tudja idézni. Fiatalabb korban például a helytelen, vagy túlzott intim higiénia is gyakorta lehet kiváltó ok, de a szárazságot a túlzott dohányzás, az alkohol, vagy marihuána fogyasztás, vagy a kevés folyadékbevitel, azaz a gyakori dehidratált állapot is befolyásolhatja.

Az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, alerrgia elleni készítméyek, a különböző fogamzásgátlók, de akár az antibiotikumok is kiváltó okok lehetnek, ezért ha a tüneteket észrevesszük magunkon, mindenképp érdemes konzultálni nőgyógyászunkkal. Ez már csak azért is fontos, mert a hosszú ideje fennálló hüvelyszárazság nemcsak a szexuális együttléteinket keserítheti meg, hanem gyakran visszatérő hüvelyi és húgyuti fertőzést is előidézhet és a későbbiekben kellemetlen vizelettartási zavarokat is okozhat.

Fontos különbség!

A hüvelyszárazság, nem tévesztendő össze azzal, amikor a szexuális együttlét során a hüvely nem nedvesedik be. Utóbbi esetben a Bartolin mirigyek nem megfelelő működése a felelős a tünetekért, előbbi esetben a nyálkahártya váladékáról beszélhetünk.

Van megoldás

Sokszor akár hormonmentes, hüvelyi hidratáló krémekkel is enyhíthetjük a tüneteket, illetve hüvelytabletával segíthetjük visszaállítani a savas pH-t és a normál hüvelyi lactobacillus flórát megelőzve a fertőzések kialakulását, addig amíg a probléma forrását sikeresen meg nem szüntetjük. Abban az esetben viszont, amikor a tünetek nem szüntethetőek meg teljesen, előfordulhat, hogy hormonális kezelésre is szükség van. Ebben az esetben, mindenképp forduljunk nőgyógyászunkhoz. Ma már azonban választhatjuk a legkockázatmentesebb és legújabb kezelési módot a hüvelyszárazság leküzdésére, az intim lézeres kezelést is.

A fiatalok körében előforduló hüvelyszárazság esetén gyakori, hogy teljesen egészségesek, nem található mögötte igazából semmi kiváltó ok, ilyenkor érdemes elgondolkozni, hogy a párkapcsolatunkkal és a szexuális életünkkel minden rendben van-e?!

Vissza